niedziela, 4 listopada 2012

Odrywany chlebek z musztradą / Torn bread with mustard


  • 3,5-4 szklanek mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 1,5 opakowania suszonych drożdży
  • 100 g masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 jajka

Dodatkowo

  • 30 g masła
  • natka pietruszki
  • 1 łyżka musztardy
  • 150 g sera żółtego startego

Wlej mleko do rondelka i wrzuć masło. Podgrzej tak aby mleko było ciepłe a masło się roztopiło. 

Do miski wsyp mąkę, drożdże, cukier i sól. Wymieszaj składniki. 
Wlej mleko z masłem i połącz składniki. Wbij jajka i wyrób gładkie ciasto. Uformuj kulę, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 1 godzinę. 

W rondelku rozpuść masło, dodaj musztardę oraz posiekaną natkę pietruszki. Wymieszaj składniki. 

Ciasto rozwałkuj i wytnij 4 długie prostokąty. Każdy z nich wysmaruj pastą musztardową i posyp serem. Ułóż paski jeden na drugim i nożem przetnij tak aby powstały kwadraty. 

Foremkę wysmaruj masłem i postaw pionowo. Układaj kwadraty jeden na drugim. Odstaw na 30 minut i piecz w nagrzanym piekarniku przez 40 minut w temperaturze 180 stopni.

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Też robię taki chlebek, jest smaczny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dodatek musztardy mnie zaintrygowal, bede musiala wyprobowac ten patent :)

    OdpowiedzUsuń