Kurczak w marynacie:
- 1 pierś kurczaka pokrojona na paseczki w poprzek włókien
- mała szczypta soli
- 0,5 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- 0,5 - 1 łyżeczki ostrej papryki w proszku (pieprzu cayenne)
- 2 posiekane ząbki czosnku
- 1 łyżka soku z cytryny lub limonki
- 1 łyżka startego imbiru
Ananas w marynacie:
- 1 mały lub średni świeży ananas
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka płynnego miodu
- 2 łyżeczki cukru trzcinowego
- 2 łyżki octu ryżowego
- sok z 0,5 limonki lub cytryny
oraz:
- 2 łyżki oleju roślinnego lub oliwy
- 1 duża papryczka chili, pokrojona na cieniutkie plasterki
- 3 gałązki szczypiorku wraz z białą częścią
Do podania:
- 2 łyżeczki oleju sezamowego (opcjonalnie)
- ugotowany ryż
Pokrojoną pierś włożyć do miski, dodać składniki marynaty, wymieszać i odstawić na pół godziny.
Ananasa pokroić i włożyć do drugiej miski. Dodać resztę składników marynaty, wymieszać i również odstawić na pół godziny.
Na patelnie wlać odrobinę oleju lub oliwy, smażyć kurczaka ok. 4 minuty po czym dodać świeżą pokrojoną papryczkę chili i szczypiorek. Smażyć jeszcze chwilę i wyjąć wszystko na talerz.
Na patelnię włożyć ananasa bez marynaty - zostawić ją na później. Smażyć go 2-4 minuty. Jeżeli ananas zacznie przywierać dodawać po jednej łyżce marynaty. Na koniec wlać resztę marynaty, kurczaka i chwile jeszcze smażyć. Dodać opcjonalnie olej sezamowy, podawać z ugotowanym ryżem.
Smacznego!
Pyszna wersja. Lubię dodatek limonki w daniach azjatyckich.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!