poniedziałek, 17 grudnia 2012

Kurczak z ananasem / Chicken with pineapple


Kurczak w marynacie:
  • 1 pierś kurczaka pokrojona na paseczki w poprzek włókien
  • mała szczypta soli
  • 0,5 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 0,5 - 1 łyżeczki ostrej papryki w proszku (pieprzu cayenne)
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny lub limonki
  • 1 łyżka startego imbiru

Ananas w marynacie:
  • 1 mały lub średni świeży ananas
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • sok z 0,5 limonki lub cytryny

oraz:
  • 2 łyżki oleju roślinnego lub oliwy
  • 1 duża papryczka chili, pokrojona na cieniutkie plasterki
  • 3 gałązki szczypiorku wraz z białą częścią

Do podania:
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego (opcjonalnie)
  • ugotowany ryż


Pokrojoną pierś włożyć do miski, dodać składniki marynaty, wymieszać i odstawić na pół godziny.

Ananasa pokroić i włożyć do drugiej miski. Dodać resztę składników marynaty, wymieszać i również odstawić na pół godziny.

Na patelnie wlać odrobinę oleju lub oliwy, smażyć kurczaka ok. 4 minuty po czym dodać świeżą pokrojoną papryczkę chili i szczypiorek. Smażyć jeszcze chwilę i wyjąć wszystko na talerz.

Na patelnię włożyć ananasa bez marynaty - zostawić ją na później. Smażyć go 2-4 minuty. Jeżeli ananas zacznie przywierać dodawać po jednej łyżce marynaty. Na koniec wlać resztę marynaty, kurczaka i chwile jeszcze smażyć. Dodać opcjonalnie olej sezamowy, podawać z ugotowanym ryżem.

Smacznego!

1 komentarz:

  1. Pyszna wersja. Lubię dodatek limonki w daniach azjatyckich.
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń