sobota, 16 lutego 2013

Tort z białą czekoladą / Cake with white chocolate

Ciasto

  • 330 g mąki
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 225 g masła
  • 450 g cukru
  • 225 ml maślanki
  • łyżeczka aromatu waniliowego
  • 6 białek
  • 3/4 łyżeczki soku z cytryny
Krem

  • 350 g białej czekolady
  • 675 g serka kremowego
  • kilka kropki aromatu waniliowego
  • 750 g cukru pudru *

Ciasto
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
Posmaruj trzy formy niewielką ilością tłuszczu i wyłóż papierem do pieczenia.

Przesiej mąkę, sodę i solą do dużej miski.

W innej misce wymieszaj masło z 330 g cukru na lekką masę. Dodawaj po trochu mąkę na zmianę z maślanką i za każdym razem dokładnie mieszaj składniki. Dodaj aromat.

Ubij białka na pianę. Dodaj sok z cytryny i ubijaj, aż piana zgęstnieje. Stopniowo dosypuj pozostały cukier, aż otrzymasz gęstą, sztywną konsystencję.

Połącz wszystkie składniki i rozdziel masę na trzy formy.
Piecz 30-35 minut lub do momentu, kiedy włożony do środka drewniany patyk będzie suchy po wyjęciu. Pozostaw formy z ciastem do ostygnięcia na 10 minut, a potem przełóż ciasta na kratkę do studzenia żeby całkowicie wystygły.

Krem
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.

Mikserem ubij na gładką masę serek kremowy, aromat i rozpuszczoną czekoladę. Przesiej do masy cukier puder. Ciągle ubijaj do momentu aż otrzymasz gładką, gęstą konsystencje.

Przełóż biszkopty kremem z białej czekolady. Pozostałą część masy rozprowadź na bokach i wierzchu ciasta.

Udekorować wiórkami z czekolady.



* zdecydowanie za dużo

Smacznego!

Źródło : Dekoracja Ciast nr 14

7 komentarzy:

  1. ale piękny wyszedł :) musi być pyszny!

    OdpowiedzUsuń
  2. z chęcią bym zjadła kawałeczek ;d

    OdpowiedzUsuń
  3. korzystałam z takiego przepisu ale krem sprawił mi problem:( był bardzo rzadki i wypłynął z przłożonego biszkoptu. Czy mogłby mi ktoś pomóc i poradzić jak mogę zużyć ten krem?

    OdpowiedzUsuń
  4. a co robimy z masłem podanym w składnikach kremu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wkradł się błąd. Masło już wykasowałam z przepisu.

      Usuń