piątek, 14 lutego 2014

Panna Cotta z granatem / Panna Cotta with pomegranate



  • 200 ml śmietany 30% lub 36%
  • 200 ml mleka
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • ziarna z 1 laski wanilii
  • 2 łyżki cukru
  • granat

Żelatynę zalać 2 łyżkami wody i poczekać aż spęcznieje.
W międzyczasie podgrzać mleko, dodać żelatynę i wymieszać.
W drugim garnuszku podgrzać kremówkę, cukier i ziarna wanilii. Pilnować żeby nie doprowadzić do wrzenia.
Do ciepłej śmietanki dodać mleko z rozpuszczoną żelatyną. Wymieszać i zdjąć z ognia.
Przelać do pucharków lub miseczek. Zostawić do ostygnięcia a następnie schować do lodówki na kilka godzin.
W celu wyjęcia deseru z miseczki, zanurzyć ją na kilka sekund w misce z gorącą wodą.
Udekorować ziarnami granatu.

Smacznego!

Źródło


200 ml of cream of 30% or 36%
200 ml of milk
3 teaspoons gelatine
grains from 1 vanilla pod
2 tablespoons sugar
pomegrenade


Gelatin pour 2 tablespoons of water and wait until it swells.
In the meantime, heat the milk, add the gelatin and mix.
In a second saucepan, heat the cream, sugar and vanilla beans. Watch to not bring to a boil.
Added to the warm milk cream with the dissolved gelatin. Stir and remove from heat.
Pour into cups or bowls. Allow to cool and then store it in the fridge for a few hours.
To remove the dessert from a bowl, dip it for a few seconds in a bowl of hot water.
Garnish with pomegranate seeds.

Enjoy it!

1 komentarz:

  1. pyszne <3 i jak pieknie sie prezentuje z tym granatem , cudo!

    zapraszam na mojego nowo powstalego bloga
    www.bogotowackazdymoze.blogspot.co.uk

    OdpowiedzUsuń