sobota, 9 lipca 2016

Ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką


Ciasto
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 50 g oleju
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
Kruszonka
  • 100 g mąki pszennej
  • 70 g masła
  • 4 łyżki cukru
Dodatkowo
  • 350 g truskawek

Składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.

Kruszonka: składniki rozetrzeć w misce aż powstanie drobna kruszonka. Owinąć w folię i chłodzić w lodówce.

Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Do jednej miski przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia.
W drugiej misce ubić jajka z cukrami na puszystą masę. Dodać jogurt, olej oraz mąkę z proszkiem do pieczenia. Zmiksować tylko do połączenia się składników.
Ciasto przelać do tortownicy, na wierz poukładać przekrojone na pół truskawki oraz posypać kruszonką.

Piec 40-45 minut.

Smacznego!


1 komentarz: