piątek, 2 grudnia 2016

Ciasto fuga / pleśniak


  • 400 g mąki
  • 200 g masła
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 5 żółtek
  • 5 łyżek cukru
  • 2 łyżki kakao
  • słoik kwaśnej marmolady / dżemu
  • ewentualnie 2 łyżki zimnej wody

W misce połączyć masło, mąkę, proszek do pieczenia, 2 łyżki cukru, sól oraz żółtka. Zagnieść ciasto, w razie potrzeby dodać 2 łyżki wody
Powstałe ciasto podzielić na 3 części. Do jednej dodać kakao. Kawałki ciasta owinąć folią i schować na godzinę do lodówki.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Białka ubić na sztywną pianę dodając powoli pozostały cukier.
Blaszkę o wymiarach 32x20 wyłożyć papierem do pieczenia. Zetrzeć na tarce jasne ciasto, lekko docisnąć i posmarować dżemem. Na to zetrzeć ciemne ciasto i wyłożyć ubite białko. Na koniec zetrzeć jasną część ciasta.
Piec około 45 minut bez termoobiegu.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz