środa, 9 sierpnia 2017

Lody waniliowe bez jajek


  • 400 ml niesłodzonego mleka skondensowanego
  • 400 ml schłodzonej śmietany 30-36%
  • 50 g cukru pudru
  • 1-2 laski wanilii

Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem.
Laski wanilii przeciąć wzdłuż i wyskrobać ziarenka. Dodać do ubitej śmietany.
Zmniejszyć obroty miksera i powoli dodawać mleko skondensowane. 
Masę przelać do pojemnika z przykrywką i wstawić do zamrażalnika. 
Przed podaniem wyciągnąć lody na 10-15 minut aby nieco zmiękły.

Smacznego!


1 komentarz:

  1. Muszę tą bez jajkową wersję wypróbować. Zawsze robiłam z jajek - żółtek osobno i ubitej piany z białek, cukru oraz ubitej kremówki. Też ta moja wersja musi po wyjęciu chwilę zmięknąć, ale potem lody są już lekkie jak chmurka.
    :)

    OdpowiedzUsuń