piątek, 4 sierpnia 2017

Lody czekoladowe bez jajek


  • 400 ml niesłodzonego mleka skondensowanego
  • 400 g śmietany 30-36%
  • 60 g cukru pudru
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 g mlecznej czekolady
  • 100 g posiekanej czekolady

Gorzką czekoladę i mleczną rozpuścić w kąpieli wodnej. 
Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Delikatnym strumieniem dodawać rozpuszczoną, przestudzoną czekoladę. Wymieszać. Następnie dodać mleko skondensowane i zmiksować. Dodać posiekaną czekoladę i wymieszać.
Masę przelać do pojemnika z przykrywką i wstawić do zamrażarki.
Przed podaniem wyciągnąć lody na 10-15 minut aby nieco zmiękły.

Smacznego!


1 komentarz:

  1. mleczną czekoladę zamieniam na gorzką i wtedy dla mnie ideał :)
    https://zdrowoipysznienatalerzubykatarzynka.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń