piątek, 10 lutego 2012

Grochowa



  • 2 litry wody
  • 300 g mięsa (u mnie schab)
  • 300 g grochu żółtego łuskanego
  • 5 średnich ziemniaków
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 cebulka
  • listek laurowy
  • 4 ziela angielskie
  • łyżeczka suszonego majeranku
  • sól



Do garnka z zimną wodą włożyć mięso pokrojone w kostkę, zagotować. Zmniejszyć ogień, zszumować i dodać wypłukany na sicie oraz odsączony groch. Gotować pod przykryciem przez 45 - 50 minut. Pod koniec gotowania wywar posolić.

Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Marchewkę i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do ugotowanego wywaru dodać ziemniaki, marchewkę i pietruszkę oraz ząbek czosnku w całości. Gotować przez około 20 - 25 minut, aż ziemniaki będą miękkie.

Rozgrzać oliwę na patelni i podsmażyć cebulkę, przełożyć do gotującej się zupy. Dodać listek laurowy, ziele angielskie i majeranek. Zagotować.

Jak ktoś lubi można dodać jak widać na zdjęciu pietruszkę i stopione skwarki ze smalcu.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz