niedziela, 12 lutego 2012

Placki z jabłkami / Pancakes with apples



  • 250ml mleka
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka oleju
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 i 1/3 szklanki mąki
  • 2 jabłka


Białka oddzielić od żółtek. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce. 
Żółtka, mleko, mąkę, cukry i olej zmiksować ze sobą do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodać starte jabłka i wymieszać. 
Białka ubić na sztywną pianę, dodać do zmiksowanej wcześniej masy i delikatnie wymieszać łyżką. Na patelni rozgrzać olej lub oliwę. Chochelką nalewać małe placuszki i smażyć aż się zarumienią.
Osoby lubiące słodkie placki mogą posypać je cukrem pudrem.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz