poniedziałek, 20 lutego 2012

Zupa ogórkowa


  • 5 ogórków kiszonych
  • duża garść włoszczyzny
  • 2 liście laurowe
  • sól
  • pieprz
  • kawałek żeberka
  • 5 ziemniaków
  • mleko



W 2 litrach wody gotujemy kawałek żeberka przez godzinę (jeżeli robimy na skrzydełkach wystarczy pół godziny).
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka razem z włoszczyzną. Gotujemy pół godziny.
Ogórki ścieramy na tarce z dużymi oczkami i dodajemy do zupy.
Do kubka wlewamy trochę zupy, dolewamy pół szklanki mleka i mieszkamy. Zawartość kubka wlewamy do garnka.
Solimy, pieprzymy, dodajemy liście laurowe i gotujemy pół godziny.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz