poniedziałek, 30 kwietnia 2012

Racuszki z jabłkami


  • 200g mąki
  • 1,5 łyżki masła lub margaryny
  • 2,5 łyżki cukru pudru
  • 2 jajka
  • szklanka mleka
  • 2g świeżych drożdży
  • 250g jabłek
  • olej do smażenia


Drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem łyżki cukru pudru. Zostawić do wyrośnięcia.
Jajka umyć i oddzielić żółtko od białka. Żółtka utrzeć z resztą cukru pudru, wymieszać z przesianą mąką, drożdżami i stopionym masłem.
Białka ubić na pianę, dodać do ciasta i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Jabłka umyć, zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, wymieszać z wyrośniętym ciastem.
Na gorącym tłuszczu kłaść łyżką okrągłe placki i smażyć z obu stron na złoty kolor.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz