wtorek, 15 maja 2012

Buchty miodowe / Honey buns

Mimo iż drożdże nie chciały współpracować,
bułeczki wyszły pyszne.
Bardzo przyjemnie pracowało mi się z ciastem.
Buchty są słodkie, więc idealnie pasują do gorzkiej herbaty z cytryną.
Następnym razem do kilku bułeczek wsadzę marmoladę lub gorzką czekoladę.

  • 3 pełne szklanki mąki
  • 7g suszonych drożdży
  • 2 szczypty soli
  • 1/3 szklanki miodu
  • niepełna szklanka ciepłego mleka
  • 1 pełna łyżka cukru pudru
  • 1 jajko

Dodatkowo
  • 1 jajko
  • łyżka mleka


Drożdże łączymy z solą i mąką. Dodajemy resztę składników. Ciasto zagniatamy około 10 minut a następnie odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce by wyrosło.

Kiedy ciasto wyrośnie, zamaczamy ręce w mące i formujemy bułeczki.
Kulki ciasta układamy w foremce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na kolejne 30 minut.

Przed włożeniem bułek do piekarnika smarujemy je jajkiem wymieszanym mlekiem. Pieczemy w 200 stopniach ok 15-25 minut.

Smacznego!


Źródło

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz