środa, 1 sierpnia 2012

Straciatella z borówkami / Straciatella cake with cranberries

Przepis pochodzi z tej strony.
Ponieważ sezon na truskawki się skończył
zastąpiłam je borówkami.
Przepis cytuję za autorką z moimi małymi zmianami.

Biszkopt
  • 7 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
Przełożenie
  • 1-1,5kg borówek
Mus
  • 200g borówek
Bita śmietana
  • 1 litr śmietany kremówki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 opakowania śmietan-fix
Dekoracja
  • 150g gorzkiej czekolady
  • 150g płatków migdałów
  • cukier puder

Biszkopt
Dno wysokiej prostokątnej formy o wymiarach 21 cm x 26 cm lub okrągłej tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków niczym nie smarować ani nie wysypywać. Mąkę pszenną przesiać razem z mąką ziemniaczaną i wymieszać. Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Oddzielić żółtka od białek.
Białka ubijać na małych obrotach miksera przez 2 minuty aż się spienią. Stopniowo zwiększając obroty miksera dodawać po łyżce cukier (w krótkich odstępach czasu). Białka ubijać jeszcze na wysokich obrotach miksera przez kilka minut aż będą sztywne i błyszczące. Wciąż ubijając dodawać po łyżce wymieszane żółtka (dodawać kolejną porcję gdy poprzednia ubije się już z białkami).
Dodać przesiane mąki (najlepiej w 3 partiach) i mieszać je bardzo delikatnymi ruchami metalowej łyżki lub szpatułki z ubitą masą, starając się nie zniszczyć ubitej piany. Im mniej piana opadnie tym większy i bardziej puszysty będzie biszkopt.
Ciasto wylać do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 35 - 40 minut do suchego patyczka. Od razu wyjąć biszkopt z piekarnika i energicznie rzucić go na blat. Ostudzić.

Mus
Borówki na mus włożyć do rondelka i zmiksować na gładki mus, ustawić na ogniu i zagotować. 

Odkroić boki biszkoptu od formy i wyłożyć biszkopt do góry dnem na deskę lub blat wyścielony papierem do pieczenia. Odkleić papier z biszkoptu, ostrym nożem przekroić biszkopt na 2 blaty (lub na 3 jeśli użyliśmy mniejszych foremek).

Bita śmietana
Bardzo zimną śmietankę kremówkę ubić z cukrem oraz śmietan-fiksem na sztywną pianę.

Na tacy lub desce ułożyć pierwszy blat tortu i polać go połową musu, rozsmarować po całej powierzchni. Ułożyć borówki i przykryć 1/3 ubitej śmietanki. Położyć drugi blat, powtórzyć mus, truskawki i 1/3 bitej śmietany. Resztę śmietany rozprowadzić na bokach tortu.
Boki obsypać płatkami migdałów, na wierzch zetrzeć ciemną czekoladę lub odwrotnie - na boki dać czekoladę a na wierzch migdały. Tort posypać solidną porcją cukru pudru.

Smacznego!



1 komentarz: