Przepis pochodzi z tej strony.
Ponieważ sezon na truskawki się skończył
zastąpiłam je borówkami.
Przepis cytuję za autorką z moimi małymi zmianami.
Biszkopt
- 7 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki pszennej tortowej
- 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1-1,5kg borówek
- 200g borówek
- 1 litr śmietany kremówki
- 1/2 szklanki cukru
- 2 opakowania śmietan-fix
- 150g gorzkiej czekolady
- 150g płatków migdałów
- cukier puder
Biszkopt
Dno wysokiej prostokątnej formy o wymiarach 21 cm
x 26 cm lub okrągłej tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Boków niczym nie smarować ani nie wysypywać. Mąkę pszenną przesiać razem z mąką
ziemniaczaną i wymieszać. Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Oddzielić żółtka od
białek.
Białka ubijać na małych obrotach miksera przez 2 minuty aż
się spienią. Stopniowo zwiększając obroty miksera dodawać po łyżce cukier (w
krótkich odstępach czasu). Białka ubijać jeszcze na wysokich obrotach miksera
przez kilka minut aż będą sztywne i błyszczące. Wciąż ubijając dodawać po łyżce
wymieszane żółtka (dodawać kolejną porcję gdy poprzednia ubije się już z
białkami).
Dodać przesiane mąki (najlepiej w 3 partiach) i mieszać je
bardzo delikatnymi ruchami metalowej łyżki lub szpatułki z ubitą masą, starając
się nie zniszczyć ubitej piany. Im mniej piana opadnie tym większy i bardziej
puszysty będzie biszkopt.
Ciasto wylać do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec przez 35 - 40 minut do suchego patyczka. Od razu wyjąć biszkopt z
piekarnika i energicznie rzucić go na blat. Ostudzić.
Mus
Borówki na mus włożyć do rondelka i zmiksować na
gładki mus, ustawić na ogniu i zagotować.
Odkroić boki biszkoptu od formy i wyłożyć biszkopt do góry
dnem na deskę lub blat wyścielony papierem do pieczenia. Odkleić papier z
biszkoptu, ostrym nożem przekroić biszkopt na 2 blaty (lub na 3 jeśli użyliśmy
mniejszych foremek).
Bita śmietana
Bardzo zimną śmietankę kremówkę ubić z cukrem oraz śmietan-fiksem na sztywną pianę.
Na tacy lub desce ułożyć pierwszy blat tortu i polać go
połową musu, rozsmarować po całej powierzchni. Ułożyć borówki i
przykryć 1/3 ubitej śmietanki. Położyć drugi blat, powtórzyć mus, truskawki i
1/3 bitej śmietany. Resztę śmietany rozprowadzić na bokach tortu.
Boki obsypać płatkami migdałów, na wierzch zetrzeć ciemną
czekoladę lub odwrotnie - na boki dać czekoladę a na wierzch migdały. Tort
posypać solidną porcją cukru pudru.
Smacznego!
Zjadłabym <3 wygląda cudnie :)
OdpowiedzUsuń