środa, 1 sierpnia 2012

Czosnkowe z pietruszką / Garlic and parsley buns


  • 225 ml mleka
  • 15g świeżych drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 450g mąki
  • 30g masła
  • 1 jajko
Do posmarowania
  • 55g miękkiego masła
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanej pietruszki

Czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z pietruszką, dodać masło i dokładnie wymieszać.

Świeże drożdże wymieszać z cukrem i 2 łyżkami mleka, oprószyć minimalnie mąką. W naczyniu wymieszać mąkę z solą, dodać pokrojone miękkie masło. Pośrodku zrobić dołek, wlać rozczyn, jajko i pozostałe mleko. Wymieszać i wyrobić na gładkie, jednolite ciasto przez 10 min. Ciasto umieścić w misce, przykryć ręcznikiem, pozostawić w cieple do podwojenia objętości.
Po tym czasie ciasto krótko wyrobić. Rozwałkować, posmarować masłem z czosnkiem i pietruszką. Pociąć je wzdłuż na paski o szerokości 5cm. Posmarowane pasy zwinąć w rulonik.

Formę na muffinki wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. W każdej foremce ułożyć kawałek ciasta. Odstawić do napuszenia na około 20 min.
Piec w 190 st. C przez 15 - 20 min.

Smacznego!


2 komentarze:

  1. Piękne, aż chce się spróbować. Zapraszam do akcji zrolowani. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń