- 225 ml mleka
- 15g świeżych drożdży
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki soli
- 450g mąki
- 30g masła
- 1 jajko
Do posmarowania
- 55g miękkiego masła
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki posiekanej pietruszki
Czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z pietruszką, dodać masło i dokładnie wymieszać.
Świeże drożdże wymieszać z cukrem i 2 łyżkami mleka, oprószyć minimalnie mąką. W naczyniu wymieszać mąkę z solą, dodać pokrojone miękkie masło. Pośrodku zrobić dołek, wlać rozczyn, jajko i pozostałe mleko. Wymieszać i wyrobić na gładkie, jednolite ciasto przez 10 min. Ciasto umieścić w misce, przykryć ręcznikiem, pozostawić w cieple do podwojenia objętości.
Po tym czasie ciasto krótko wyrobić. Rozwałkować, posmarować masłem z czosnkiem i pietruszką. Pociąć je wzdłuż na paski o szerokości 5cm. Posmarowane pasy zwinąć w rulonik.
Formę na muffinki wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. W każdej foremce ułożyć kawałek ciasta. Odstawić do napuszenia na około 20 min.
Piec w 190 st. C przez 15 - 20 min.
Smacznego!
Trzeba spróbować :)
OdpowiedzUsuńPiękne, aż chce się spróbować. Zapraszam do akcji zrolowani. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń