sobota, 28 lipca 2012

Mrożone ciasto z lodami / Frozen cake with ice cream

Ciasto warte grzechu
  • 30-40 czekoladowych herbatników
  • 6-8 szklanek lodów o smaku kawy
  • 6 szklanek bitej śmietany
  • puszka mleczka toffi
  • 1 szklanka (opakowanie) pokruszonych ciastek z toffi i czekoladą
  • 2 czekolady z toffi


Na dnie brytfanki układamy herbatniki.
W misce miksujemy lekko rozpuszczone lody i smarujemy nimi herbatniki. Układamy kolejną warstwę herbatników. Na to wykładamy połowę bitej śmietany.
Mleczko toffi podgrzewamy żeby było płynnej konsystencji i w miarę możliwości rozkładamy połowę puszki na bitej śmietanie. Posypujemy ciasteczkami.
Warstwy powtarzamy. Na sam wierzch kładziemy pokrojoną na kawałki czekoladę.
Odstawiamy do zamrażalnika na parę godzin, a najlepiej na całą noc.

Smacznego!



3 komentarze:

  1. ciasto wygląda niesamowicie! i na pewno tak smakuje! lubię takie na zimno, z lodami :-) idealne na upały!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmmm bardzo smakowiteee! :) Bardzo fajny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń