wtorek, 8 października 2013

Ciasto z sercem / Cake with heart

Ciasto różowe

  • 150 g masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 5 średnich jajek
  • 1,5 szklanka mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki śmietany
  • odrobina różowego lub czerwonego barwnika


Masło utrzeć z cukrem i ekstraktem na puszystą masę. Dalej ucierając dodawać po jednym żółtku, śmietanę i barwnik, zmiksować. Przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Zmiksować.

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie połączyć z ciastem.
Keksówkę o wym. 24x12 cm natłuścić, wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy  przełożyć ciasto.
Piec około 45-50 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 165 stopni.

Upieczone ciasto studzić na kratce. Gdy przestygnie pokroić na plastry grubości 2 cm i za pomocą foremki do ciasteczek wyciąć serce.


Ciasto zewnętrzne czekoladowe

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 180 g miękkiego masła
  • 1 i 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 3 duże jajka
  • 150 ml mleka lub słodkiej śmietanki


Połamaną czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej razem z masłem.
Mąkę przesiać do miski, wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodać jajka, mleko i dokładnie zmiksować. Dodać lekko przestudzoną masę czekoladowo-maślaną i ekstrakt waniliowy. Ponownie zmiksować, aż masa będzie gładka i jednolita.

Keksówkę o wymiarach 24x12 cm wyłożyć papierem do pieczenia. W środku ułożyć wzdłuż keksówki rząd serduszek. Delikatnie wylać po bokach ciasto czekoladowe, następnie gdy serca stoją stabilnie wylać równomiernie resztę ciasta.
Piec około 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.

Upieczone ciasto studzić na kratce, oprószyć cukrem pudrem lub polać roztopioną czekoladą.

Smacznego!



7 komentarzy: