niedziela, 25 października 2015

Ciasto czekoladowe z dynią


  • 1 1/3 szklanki mąki
  • 2/3 szklanki kakao
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 80 ml oleju
  • 0,5 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1 szklanka cukru
  • 2 jajka
  • kilka kropli aromatu waniliowego
  • 2/3 szklanki puree z dyni
  • 100 g gorzkiej czekolady

Piekarnik nagrzać do 170 stopni.
Mąkę, kakao, sól, proszek do pieczenia i sodę przesiać.
Do drugiej miski wlać olej, dodać jajka, jogurt naturalny, cukier oraz aromat. Krótko miksować, dodać puree z dyni i wymieszać.
Do suchych składników dodać powstałą masę. Czekoladę posiekać na mniejsze kawałki i dodać do ciasta. Wymieszać.
Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto i piec ok. 60 minut do suchego patyczka. 

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz