poniedziałek, 12 października 2015

Ciasto kokosowe z jabłkami


  • 125 g masła
  • 100 g cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 100 ml mleka kokosowego
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g mąki
  • 2 duże jajka
  • 3 jabłka
  • 2 łyżki soku z cytryny

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Piekarnik nagrzać do 160 stopni.
Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia, dodać wiórki kokosowe i wymieszać.
Jabłka obrać, przekroić na pół i wyciąć gniazda. Od zaokrąglonej strony ponacinać nożem, zalać wodą z dodatkiem soku z cytryny.
W misce utrzeć masło z dodatkiem cukrów na puszystą masę. Dodawać po jednym jajku.
Wsypywać suche składniki na zmianę z mlekiem kokosowym. Delikatnie wymieszać do połączenia wszystkich składników.
Tortownicę o średnicy ok. 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto, na wierzch ułożyć jabłka wypukłą stroną do góry. 
Piec około 45 minut, do suchego patyczka. Upieczone ciasto wyjąć i wystudzić. 

  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2-3 łyżki mleka kokosowego
Składniki wymieszać do powstania lukru. Jeżeli lukier jest zbyt rzadki dodać cukier puder, jeżeli za gęsty dodać mleka kokosowego.
Ostudzone ciasto polać powstałym lukrem.

Smacznego!

2 komentarze: