wtorek, 21 lutego 2017

Puszysty jabłecznik

Ciasto

  • 250 g masła
  • 100-120 g cukru
  • 5 jajek
  • 150 g mąki pszennej
  • 150 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Jabłka
  • 1 kg jabłek
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka cynamonu

Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Blaszkę o wymiarach 28 cm x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.

Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne i pokroić jeszcze na 4-6 części.
Na patelni rozpuścić dwie łyżki masła, wyłożyć jabłka i dodać cynamon. Wymieszać i smażyć 10-15 minut, aż jabłka trochę zmiękną. Ostudzić.

Miękkie masło ubić z cukrem na puszystą masę, około 5 minut. Dodawać po jednym żółtku stale miksując. Przesiać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Zmiksować na małych obrotach do połączenia składników.
W drugiej misce ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Do miski z masłem dodać ubite białka i delikatnie wymieszać. 

Do blaszki wyłożyć połowę masy, wyłożyć jabłka i przykryć resztą ciasta.
Piec 40-45 minut, do suchego patyczka.

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz