poniedziałek, 12 marca 2012

Stripsy z kurczaka



  • podwójna pierś z kurczaka
  • 0,5 szklanki mąki
  • czubata łyżeczka papryki ostrej
  • pieprz
  • łyżeczka czosnku w proszku
  • duża szczypta soli
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki mleka
  • szklanka bułki tartej
  • szklanka płatków kukurydzianych


Mięso myjemy i kroimy na małe kawałki.
Do jednej miski wsypujemy mąkę, paprykę, pieprz, sól, czosnek i mieszamy.
Do drugiej miski wbijamy jajka i dolewamy mleka. Mieszamy aż jajka połączą się z mlekiem.
W trzeciej misce mieszamy bułkę tartą z płatkami.
Mięso maczamy w jajku, potem w mące z przyprawami, znowu w jajku i na koniec w bułce z płatkami.
Smażymy w rozgrzanym oleju na złoty kolor.

Smacznego!



2 komentarze: