czwartek, 12 kwietnia 2012

Bananowe ciasto / Banana cake



Pyszne ciasto.
Najlepszą reklamą dla niego jest fakt,
że jest to jedyne ciasto z bananami, które zjadłam
i do tego z wielkim apetytem.

  • 3 bardzo dojrzałe banany (z czarną skórką)
  • 2 jajka
  • 100 g masła
  • 150 g brązowego cukru
  • 180 g mąki
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 szczypta soli


Banany rozgniatamy w misce widelcem i kiedy utworzą jednolitą masę dodajemy masło i mieszamy mikserem. Dodajemy cukier, jajka, sól, sodę i wanilię a na koniec przesianą mąkę. Ciasto przelewamy do natłuszczonej keksówki i pieczemy w temperaturze 180 stopni 60 minut. Po upieczeniu wyjmujemy z blaszki i pozostawimy do wystygnięcia.

Smacznego!



2 komentarze:

  1. Uwielbiam! Nie ma nic lepszego niz pachnacy, jeszcze cieply chlebek bananowy na sniadanie...

    OdpowiedzUsuń
  2. też robiłam, jest rewelacyjne:)

    OdpowiedzUsuń