czwartek, 3 maja 2012

Bajaderka

Smakiem przypominają mi kupne,
następnym razem dodam grubo pokruszone biszkopty.

  • 400g pokruszonych ciasteczek, ciast (u mnie pozostałość po cieście Kopiec Kreta - bz masy, bez owoców)
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki cukru (można pominąć)
  • płatki migdałowe - mogą być rodzynki lub inne bakalie
  • 160g dżemu truskawkowego
  • 65g masła
  • łyżeczka aromatu migdałowego
  • 2 łyżki kremu orzechowego lub czekoladowego
  • 1,5 łyżki kakao (można pominąć jeśli używamy ciemnego ciasta)

Do obtoczenia
  • wiórki kokosowe
  • płatki migdałów
  • 100g czekolady mlecznej (może być gorzka)
  • 65g masła


Ciastka, ciasta drobno pokruszyć, część można zostawić w większych kawałkach; wszystko wsypać do naczynia.
Zagotować razem mleko, cukier, masło i kakao. Lekko przestudzić i wymieszać z pokruszonymi ciastami, dżemem, kremem orzechowym, olejkiem, ewentualnie z alkoholem. Dodać rodzynki bądź inne ulubione bakalie. Wszystko ugnieść na jednolitą masę.
Z przygotowanej masy formować kulki, obtoczyć je w polewie czekoladowej a następnie w orzechach lub wiórkach. Odstawić do stężenia. Jeśli otrzymana masa okaże się zbyt miękka, wystarczy ją schłodzić w lodówce lub dosypać trochę ciastek.

Smacznego!

Źródło

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz