czwartek, 3 maja 2012

Kopiec kreta / Mole mound cake

Biszkopt
  • 3 jajka
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 65g rozpuszczonego masła
  • 2,5 łyżki kakao
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa śmietankowa

  • 1 szklanka śmietany kremówki
  • 3 łyżki cukru
  • 50g gorzkiej czekolady
  • śmietan fix
Oraz

  • ananas (może być banan, brzoskwinia)
  • kawa z mlekiem do nasączenia biszkoptu


Biszkopt:
Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy kakao, masło i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno i łączymy z masą kakaową. Wylewamy na natłuszczoną tortownicę, oprószoną delikatnie bułką tartą.
Piec w 180 stopniach przez około 15-20 minut. Przestudzić i przekroić na dwie części. Z jednego wydrążyć część biszkoptu, zostawijąc około 1 centymetra obwódki. Nasączyć ostudzoną słodką kawą z mlekiem.

Masa:
Śmietankę ubić z cukrem na sztywno, dodać śmietan fix.
Czekoladę zetrzeć na tarce o grubych oczkach i delikatnie połączyć z śmietanką.
Na wydrążony spód biszkoptu układamy owoce, na to wyłożyć masę.
Drugą cześć biszkoptu podzielić na 8 części i ułożyć na kremie. Schłodzić w lodówce.

Smacznego!


Źródło

1 komentarz:

  1. Kopiec kreta posypuje się pokruszonym ciastem, tak żeby wyglądało jak kupka ziemi :)
    W ten sposób jak wyżej, tymi trójkątami, przykrywało się ciasto Kilimandżaro z brzoskwiniami :)
    Ale tak czy siak - pyszne :)

    OdpowiedzUsuń