piątek, 21 września 2012

Makaron chiński z wołowiną / Chinese noodles with beef


  • 200g chińskiego makaronu Chow Mein
  • 2 łyżki oleju
  • 150g mięsa wołowego, pokrojonego w paski
  • 1 ząbek czosnku pokrojonego w plasterki
  • 5 plasterków papryki chilli lub kilka kropli sosu chilli
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1 marchewka pokrojona w paski lub plasterki
  • 1 cebula posiekana
  • 0,5 łyżeczki brązowego cukru
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • kilka kropli sosu chilli
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • posiekany szczypiorek

Makaron włożyć do gotującej się i osolonej wody, gotować przez 4 - 5 minut. Odsączyć i opłukać pod zimną bieżącą wodą. Przełożyć na sitko, dokładnie odsączyć i włożyć z powrotem do garnka, wymieszać z 1 łyżką oleju roślinnego.

Rozgrzać wok i wlać pozostały olej. Smażyć wołowinę przez 3 - 4 minuty, mieszając od czasu do czasu (polędwicę wołową wystarczy smażyć przez 1 minutę). Dodać czosnek, papryczkę chilli, imbir, smażyć przez kolejne kilkanaście sekund. Dodać marchewkę, cebulkę i smażyć przez 2 minuty.

Dodać cukier, sos sojowy, sos chilli, smażyć mieszając 1 minutę. Do woka włożyć makaron i mieszać, aż makaron się podgrzeje. Na koniec doprawić olejem sezamowym oraz dodatkowym sosem sojowym. Przełożyć do misek, posypać posiekanym szczypiorkiem i zaraz podawać.

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Uwielbiam takie makarony :) muszę w końcu kupić olej sezamowy... Ze swojej strony polecam dodać odrobinę soku z cytryny albo limonki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Widzę ,że nie tylko ja stawiam dzisiaj na makaron:)
    Mój z sosem domowym spaghetti z pieczonymi pomidorami, czerwoną fasolką,kukurydzą i tuńczykiem:)

    OdpowiedzUsuń