piątek, 17 maja 2013

Brioszki truskawkowe / Strawberry brioches


Ciasto

  • 2 łyżeczki suchych drożdży instant 
  • 2 łyżki ciepłej wody 
  • szczypta cukru 
  • 500 g mąki pszennej tortowej 
  • 50 g cukru 
  • 1,5 łyżeczki soli 
  • 5 dużych jajek, o temperaturze pokojowej 
  • 350 g miękkiego masła, pokrojonego na kawałki 

Dodatkowo

  • dżem truskawkowy
  • 1 roztrzepane jajko do posmarowania 
  • garść cukru perlistego


Drożdże wymieszać z ciepłą wodą i szczyptą cukru, odstawić na 10 - 15 minut w ciepłe miejsce. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać drożdże, cukier, sól i 3 jajka. Wymieszać wszystko drewnianą łyżką. Stopniowo dodawać pozostałe 2 jajka. Wyrabiać ciasto przez około 10 - 15 minut, aż będzie gładkie i elastyczne.

Do wyrobionego ciasta dodawać po 2 łyżki masła, cały czas miksując lub wyrabiając. Szybko dodawać kolejne kawałki masła, jak tylko poprzednie zmieszają się z ciastem. Dłużej nie wyrabiać, tylko do połączenia się masła z ciastem.

Miskę z ciastem przykryć i odstawić w ciepłe miejsce, do czasu aż podwoi swoją objętość. Uderzyć pięścią w ciasto, uformować kulę, ponownie przykryć i wstawić do lodówki na całą noc (ciasto może stać w lodówce maksymalnie 3 dni).

Ciasto wyjąć z lodówki i pokroić na 16 równych kawałków. Rozwałkowywać na placki grubości około 3 mm. W razie potrzeby podsypać mąką. Smarować dżemem i zwijać w rulon. Każdy rulon złożyć na pół i naciąć ostrym nożem od strony zgięcia do 3/4 długości. Rozłożyć ciasto tworząc kształt serca. Układać na dwóch blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia.

Luźno przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia na około 1,5 - 2 godziny.

Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Wierzch drożdżówek posmarować roztrzepanym jajkiem. Wstawić pierwszą blaszkę do środkowej części i piec na złoty kolor przez około 15 minut. Ostudzić na metalowej kratce. Posypać grubym cukrem.


Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz