czwartek, 25 lipca 2013

Jagodowo czekoladowy tort / Berry chocolate cake




Biszkopt
  • 7 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/4 szklanki gorzkiego kakao
  • 3/4 szklanki mąki pszennej

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
Tortownicę o przekątnej 25 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
Mąki i kakao wymieszać i przesiać do miski.
Oddzielić żółtka od białek.
Białka ubijać na sztywną pianę dodając powoli cukier. Wciąż ubijając dodawać żółtka. Dodać w trzech partiach przesiane suche składniki i delikatnie wymieszać łyżką lub mikserem na najniższych obrotach.
Ciasto wylać do tortownicy i piec około 30 minut - do suchego patyczka. Studzić przez 10 minut w piekarniku a następnie wyjąć na kratkę, zdjąć papier i wystudzić.


Jagodowy krem
  • 350 g jagód
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 szklanki śmietany 30-36%

W rondelku połączyć jagody z cukrem. Podgrzewać aż cukier się rozpuści a owoce puszczą sok, ciągle mieszając. Gotować na małym ogniu przez 10 minut.
Powstałą pulpę przecisnąć przez sitko do miski. Powinno wyjść około 2 szklanej przeciśniętej masy. Schłodzić.
Ubić bitą śmietanę, w razie potrzeby dodać śmietan-fix. Dodać schłodzoną masę jagodową i delikatnie wymieszać.


Dodatkowo
  • słoik dżemu jagodowego lub z czarnej porzeczki
  • czekolada do dekoracji
  • 250 ml śmietany 30-36%
  • łyżka cukru pudru
  • jagody do przełożenia

Śmietanę ubić z dodatkiem łyżki cukru pudru.
Biszkopt przekroić na 3 części.
Pierwszy blat posmarować dżemem, 1/3 kremu jagodowego i posypać świeżymi jagodami. 
Położyć drugi blat, posmarować dżemem, 1/3 kremu i posypać jagodami. 
Położyć trzeci blat i posmarować pozostałą częścią kremu.
Boki ciasta posmarować bitą śmietaną.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Wylać na papier do pieczenia i zostawić do zastygnięcia. Foremkami wycinać kształty. Ozdobić nimi tort.

Smacznego!


4 komentarze: