sobota, 30 maja 2015

Omlet ze szpinakiem


  • 250 g szpinaku
  • 200 g bekonu
  • 3/4 szklanki startego żółtego sera
  • 1 cebula czerwona
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 4 jajka
  • 4 łyżki mleka
  • sól
  • pieprz

Szpinak umyć i odsączyć. Posiekaną cebulę zeszklić na rozgrzanej oliwie, dodać bekon i dusić 2 minuty. Dodać szpinak i pokrojoną w kostkę paprykę, ponownie dusić 2 minuty. 
Jajka roztrzepać z mlekiem, solą i pieprzem, wylać na patelnię do warzyw i bekonu. Smażyć aż spód się zarumieni. Zsunąć omlet na talerz i znowu ułóż go na patelni przyrumienioną stroną do góry.
Posypać startym serem i pod przykryciem dosmażyć.

Smacznego!

Wielka Encyklopedia Kuchni Polskiej

2 komentarze: