piątek, 10 czerwca 2016

Rolada z truskawkami i mascarpone

Ciasto

  • 5 jajek
  • 70 g mąki
  • 60 g cukru
  • szczypta soli

Nadzienie
  • 250 ml śmietany 30-36%
  • łyżka cukru pudru
  • 250 g mascarpone
  • pokrojone truskawki

Piekarnik nagrzać do 190 stopni.
Białka ubić ze szczyptą soli. Dodawać porcjami cukier do uzyskania sztywnej piany.
Dodawać po jednym żółtku, mieszając delikatnie za każdym razem.
Dodać przesianą mąkę, wymieszać.
Blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać masę i wyrównać.
Piec ok. 10 - 12 minut.

Ściereczkę kuchenną posypać cukrem lub zwilżyć. Upieczone ciasto wyjąć, odwrócić do góry i wyłożyć na ściereczkę. Usunąć papier do pieczenia i zawinąć roladę razem ze ścierką. Pozostawić do ostygnięcia.

Schłodzoną kremówkę ubić dodając pod koniec cukier puder. 
Do ubitej śmietany porcjami dodać serek mascarpone i na niskich obrotach miksera połączyć składniki. 

Ciasto rozwinąć i usunąć ściereczkę. Wyłożyć krem (zostawiając trochę do ozdoby lub nie) i pokrojone truskawki. Zwinąć ciasto w roladę. 
Chłodzić w lodówce.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz