sobota, 25 lutego 2012

Rogale z makiem / Croissants with poppy seeds



  • 400 g mąki pszennej
  • 20 g drożdży świeżych
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka cukru
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 250 ml wody
  • mak


Mąkę wymieszać z drożdżami i suchymi składnikami, mieszając, powoli wlewać wodę i oliwę. Zagnieść dosyć luźne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania na 1 godzinę lub do czasu podwojenia objętości ciasta.
Na oprószonym mąką blacie położyć ciasto, wałkiem rozpłaszczyć je na okrąg. Wyciąć 6 kawałków, każdy zwijać zaczynając od dłuższego boku.
Blachę do pieczenia wyłożyć papierem. Przełożyć na nią rogale. Odstawic do wyrastania na ok. 30 minut.
W miseczce wymieszać 4 łyżki wody z 1 łyżką cukru pudru i posmarować rogale. Posypać makiem.
W tym czasie rozgrzać piekarnik do 190 st C. Wstawić blachę, jednocześnie wsypując na dno piekarnika kostki lodu (niekoniecznie). Piec 20-30 minut.

Smacznego!

Źródło: eksplozjasmaku

3 komentarze:

  1. Kocham drożdżowe rogaliki za to, że można jeść je na słodko np. z dżemem lub słodkim serkiem, a także za to, ze stanowią idealną parę dla wszelkich szynek, żółtych serów i różnorakich past :) Twoje wyszły przepięknie:) pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ooo... kupne się schowały! ależ ładne.
    i na pewno wspaniałe w smaku. bo domowe, pełne miłości ;]

    OdpowiedzUsuń
  3. To ja poproszę jednego na wynos - albo nawet dwa :) Pysznie się prezentują!

    OdpowiedzUsuń