niedziela, 26 lutego 2012

Rolada z mandarynką / Roulade with mandarin

Ciasto:


  • 4 jajka
  • 8 łyżek cukru
  • 4 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia


Składniki na krem:

  • 1 opakowanie śmietanki kremówki
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 1 śmietan fix
  • kilka mandarynek



Biszkopt:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Białka jaj ubić z cukrem na sztywno, dodać roztrzepane żółtka, mąkę i proszek do pieczenia. Wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku 15-20 minut. Po upieczeniu wyjąć biszkopt i jeszcze ciepły zawinąć ciasno w kuchenną ścierkę. Zostawić do całkowitego ostygnięcia.

Krem:
Śmietanę ubić na sztywno razem i cukrem pudrem i śmietan fixem.


Ciasto rozwinąć, posmarować śmietaną, ułożyć mandarynki pokrojone w kostkę lub w całości. Całość ostrożnie zawinąć. Wierzch posmarować cienką warstwą bitej śmietany i udekorować dowolnie, u mnie roztopiona czekolada w kąpieli wodnej z dodatkiem łyżki mleka. Odstawić do lodówki.

Smacznego!


1 komentarz:

  1. JUż wyobrażam Sobie zapach tego ciasta..mmm do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń