sobota, 24 marca 2012

Bułki z serem

Chyba każdy pamięta ich smak z dzieciństwa.
Mi przypominają długie kolejki
do sklepiku szkolnego żeby kupić chociaż jedną bułeczkę.

Ciasto:
  • 0,5 kg mąki
  • 250ml mleka
  • 30g świeżych drożdży
  • 80g cukru
  • 80g masła
  • 2 jajka
  • szczypta soli


Masa serowa:

  • 250g białego sera
  • 30g miękkiego masła
  • 1 jajko (żółtko i białko oddzielnie)
  • 100g cukru
  • 1 łyżka proszku budyniowego waniliowego



Do miski wlać letnie mleko, pokruszyć drożdże i dodać 1 łyżeczkę cukru. Całość mieszać aż drożdże się rozpuszczą. Dodać 4 łyżki mąki. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 20 minut. Po tym czasie dodać resztę mąki, cukru, 1 jajko i 1 białko (żółtko zachować) oraz rozpuszczone masło i sól. Wyrobić ciasto w razie potrzeby podsypać troszkę mąką. Przykryć i odstawić do ponownego wyrośnięcia na ok. 30 minut.

Przygotować masę serową:
Mało utrzeć z serem. Dodać cukier, żółtko i proszek budyniowy. Na końcu ubitą pianę z białek. Ciasto rozwałkować. Szklanką powycinać koła i długie paski, które posłużą jako obwódka. Powstały środek napełnić serem. Można również lepić kulki, pięścią zrobić dołek i go napełnić.
Posmarować resztą żółtka i piec w nagrzanym do 190 stopni piekarniku ok. 20 minut. Wystudzić na kratce.

Smacznego!


Źródło

1 komentarz:

  1. I ja pamiętam takie - okrągłe, wypełnione po brzegi nadzieniem. Teraz jakoś oszczędzają na nadzieniach...dobrze że można je zrobić sobie samemu :)

    OdpowiedzUsuń