piątek, 27 lipca 2012

Ciasto czekoladowe / Chocolate cake


  • 200g mąki
  • 30g kakao
  • 30g mąki ziemniaczanej
  • 250g masła
  • 200g cukru
  • 4 jajka
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 4 łyżki mleka
  • 125g czekolady gorzkiej
  • szczypta soli

Czekoladę posiekać na małe kawałeczki. Z białek ubić pianę.
Masło utrzeć z cukrami, dodać sól oraz żółtka.
Mąki, kakao oraz proszek do pieczenia przesiać i dodać do masła.
Do gotowej masy dodać czekoladę oraz ubitą pianę z białek, delikatnie wymieszać łyżką.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni i piec 45 minut.

Smacznego!

2 komentarze: