poniedziałek, 2 lipca 2012

Rozetki / Rosettes


  • 1 szklanka mąki
  • 0,5 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki wody gazowanej
  • cukier waniliowy
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • cukier puder do posypania

Wszystkie składniki ciasta dokładnie mieszamy i odstawiamy na kilka minut.
Wlewamy olej do głębokiej patelni, wstawiamy foremki.
Gdy olej się nagrzeje, wyjmujemy foremki i zanurzamy je w cieście naleśnikowym do 3/4 wysokości. Po usłyszeniu charakterystycznego syczenia wyjmujemy foremkę i wkładamy do oleju. Czekamy chwilkę aż ciasto się oderwie. W razie potrzeby lekko podważyć nożem żeby ciasto spadło.
Gdy ciasto będzie złote wyjmujemy na papierowy ręcznik.
Przestudzone posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!



1 komentarz: