- 3 kg pomidorów
- 1 kg cebuli
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- 1 puszka kukurydzy
- 6 ząbków czosnku
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 2 łyżki musztardy
- 2 łyżki papryki słodkiej mielonej
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka pieprzu mielonego
- 1,5 szklanki cukru
- 1 szklanka octu
- 2 łyżki soli
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Pomidory i cebulę pokroić na kawałki i zmiksować w blenderze. Jeżeli komuś przeszkadzają pestki można przetrzeć przez sitko.
Przecier przełożyć do dużego garnka, dodać kukurydzę - sos odlać do szklanki, fasolę, drobno pokrojone papryki, przeciśnięty czosnek oraz wszystkie przyprawy - oprócz mąki.
Gotować na małym ogniu przez pół godziny bez przykrycia.
Mąkę rozpuścić w soku z kukurydzy, dodać pod koniec gotowania do sosu i zagotować. Nakładać do słoików.
Słoiki włożyć do piekarnika nagrzanego do 80 stopni na 25 minut. Po tym czasie postawić do góry dnem i przykryć kocem.
Smacznego!
Źródło
Uwielbiam takie sosy :)
OdpowiedzUsuńlubię dania słoikowe - te własnoręcznie robione
OdpowiedzUsuńsos jest wspaniały:)
OdpowiedzUsuńDo czego można podać taki sos poza ryżem?
OdpowiedzUsuńSosik był wypróbowany z ryżem, makaronem spaghetti oraz jako dodatek do pulpetów.
UsuńSmacznego!
Ile słoików sosu "wychodzi" z podanych składników?
OdpowiedzUsuńMi wyszło 8 słoików (używałam słoiki 1l, 0,75 oraz 0,5l)
Usuń