Biszkopt makowy
- 8 jajek
- 300 g maku
- 200 g cukru pudru
- 2 łyżki płynnego miodu
- 60 g przesianej bułki tartej
- 4-5 kropel olejku migdałowego
Mus czekoladowy
- 250 g mascarpone
- 250 g gorzkiej czekolady
- 300 ml kremówki
- 1/3 szklanki cukru pudru
- ewentualnie śmietan-fix
Polewa
- 50 g gorzkiej czekolady
- 50 g mlecznej czekolady
- 5-6 łyżek kremówki
Pierwszy dzień
Mak zalewamy wodą z mlekiem (pół na pół) i gotujemy na małym
ogniu około 35-40 minut. Odcedzamy i studzimy. Mielimy 2 razy np. maszynką do mięsa.
Jajka ubijamy z cukrem na najwyższych obrotach miksera do czasu aż masa stanie się biała i puszysta. Do masy dodajemy stopniowo mak, miód, olejek i bułkę
tartą. Miksujemy do połączenia się składników.
Tortownicę o średnicy 20-22 cm natłuszczamy, obsypujemy bułką
tartą i przelewamy do niej masę. Ciasto wstawiamy do
piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 45 min.
Ciasto odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Drugi dzień
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Lekko studzimy, a następnie miksujemy ją z mascarpone na gładką masę.
Kremówkę ubijamy na sztywno dodając pod koniec ubijania
cukier puder. Kiedy śmietana jest sztywna, dodajemy po łyżce masy z sera i
czekolady i miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
Biszkopt kroimy na dwie części. Dolną umieszczamy
w tortownicy, w której ciasto się piekło, wykładamy mus czekoladowy, wyrównujemy i przykrywamy drugim biszkoptem. Tortownicę wstawiamy do
lodówki na co najmniej 3 godziny.
Po schłodzeniu, ciasto obkrawamy nożem i wyjmujemy z
tortownicy.
Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy śmietankę i mieszamy do chwili, aż utworzy się jednolita masa. Smarujemy ciasto i wstawiamy
do lodówki.
Smacznego!
I ten kwiatek taki piękny!
OdpowiedzUsuńJaki piękny! Taki elegancki!
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda. Bardzo ciekawy pomysł na ten biszkopt (który już chyba po dodaniu maku traci typowo biszkoptowy charakter?).
OdpowiedzUsuńI masa czekoladowa zdecydowanie taka jak lubię. Super :)
Owszem traci już smak tradycyjnego biszkoptu ale jest to fantastyczne połączenie, które każdemu mogę polecić.
UsuńPozdrawiam
wspaniały tort dla wielbicieli maku i czekolady :)
OdpowiedzUsuńprzepiękny! i jaki elegancki:)
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis, można przygotować na święta zamiast makowca :)
OdpowiedzUsuńSmakowicie wygląda:)
OdpowiedzUsuńAleż cudowny tort! Do tego jeszcze makowy!! Odlot!
OdpowiedzUsuńWygląda imponująco i bardzo dostojnie :)
OdpowiedzUsuń