- 80 g orzechów laskowych
- 3/4 szklanki mleka skondensowanego słodzonego
- 90 g gorzkiej czekolady
- 3 łyżki miodu
Orzechy laskowe podrumienić w piekarniku w temperaturze 180 stopni mieszając od czasu do czasu. Obrać z brązowych skórek. Ostudzić.
Ostudzone włożyć do malaksera. Zmiksować na płynną masę. Po ok. 8 minut ciągłego miksowania powstanie z nich w miarę gładki i tłusty płyn.
W garnuszku z grubym dnem umieścić mleko skondensowane, połamaną gorzką czekoladę i miód. Podgrzewać do rozpuszczenia się czekolady, mieszając by wszystkie składniki się połączyły. Jeszcze ciepłą mieszankę wlać do malaksera, do masy orzechowej. Zmiksować przez 2 minuty, na gładką masę. Nałożyć do słoiczków, odstawić w temperaturze pokojowej, do stężenia.
Smacznego!
80 g hazelnuts
3/4 cup sweetened condensed milk
90 g of dark chocolate
3 tablespoons honey
Hazelnuts brown in the oven at 180 degrees, stirring from time to time. Peel the brown skins. Allow to cool.
Once cooled, put into a food processor. Blend to a smooth paste. After about 8 minutes of continuous mixing rise from them as smooth and oily liquid.
In a pot with a thick bottom put condensed milk, broken dark chocolate and honey. Heat to dissolve the chocolate, stirring all the ingredients to be merged. Still warm, pour it into a food processor, the weight of the nut. Blend for 2 minutes, until smooth. Put into jars, let stand at room temperature for concentration.
Enjoy it!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz