sobota, 28 września 2013

Krem z czekolady i orzechów / Cream with chocolate and nuts


  • 80 g orzechów laskowych
  • 3/4 szklanki mleka skondensowanego słodzonego
  • 90 g gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki miodu


Orzechy laskowe podrumienić w piekarniku w temperaturze 180 stopni mieszając od czasu do czasu. Obrać z brązowych skórek. Ostudzić.


Ostudzone włożyć do malaksera. Zmiksować na płynną masę. Po ok. 8 minut ciągłego miksowania powstanie z nich w miarę gładki i tłusty płyn.

W garnuszku z grubym dnem umieścić mleko skondensowane, połamaną gorzką czekoladę i miód. Podgrzewać do rozpuszczenia się czekolady, mieszając by wszystkie składniki się połączyły. Jeszcze ciepłą mieszankę wlać do malaksera, do masy orzechowej. Zmiksować przez 2 minuty, na gładką masę. Nałożyć do słoiczków, odstawić w temperaturze pokojowej, do stężenia.
Smacznego!



80 g hazelnuts
3/4 cup sweetened condensed milk
90 g of dark chocolate
3 tablespoons honey

Hazelnuts brown in the oven at 180 degrees, stirring from time to time. Peel the brown skins. Allow to cool.

Once cooled, put into a food processor. Blend to a smooth paste. After about 8 minutes of continuous mixing rise from them as smooth and oily liquid.

In a pot with a thick bottom put condensed milk, broken dark chocolate and honey. Heat to dissolve the chocolate, stirring all the ingredients to be merged. Still warm, pour it into a food processor, the weight of the nut. Blend for 2 minutes, until smooth. Put into jars, let stand at room temperature for concentration. 

Enjoy it!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz