- 1,5 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka cynamonu
- 0,5 łyżeczki soli
- 3/4 szklanki mleka
- 2 łyżki roztopionego masła
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 jajko
- 2 jabłka, obrane i pokrojone w kostkę
Kruszonka
- 1/4 szklanki brązowego cukru
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki masła
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Kruszonka:
W małej misce połączyć brązowy cukier, mąkę, cynamon. Dodać kawałki masła i stworzyć grube okruchy. Odstawić.
Ciasto:
W średniej misce połączyć mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól i cynamon.
W mniejszej misce połączyć mleko, masło, ekstrakt i jajko.
Połączyć suche składniki z mokrymi, miksować aż wszystkie składniki się połączą. Dodać pokrojone jabłka i wymieszać. Masę przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i posypać kruszonką.
Piec ok. 30 minut.
Smacznego!
Apetycznie wygląda, i to bardzo. Do kawy? Już mi się podoba!
OdpowiedzUsuńMoje smaki! Jabłka i dużo cynamonu!
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie. takie.. no, pyszne ;]
OdpowiedzUsuńmniaam!
Zapach cynamonu rozchodzący się po całym domu?! Bezcenne..
OdpowiedzUsuńPrezentuje się bardzo smakowicie!