sobota, 15 września 2012

Jabłkowo cynamonowe ciasto do kawy / apple cinamon coffee cake


  • 1,5 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cynamonu
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 3/4 szklanki mleka
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 jajko
  • 2 jabłka, obrane i pokrojone w kostkę
Kruszonka
  • 1/4 szklanki brązowego cukru
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki masła

Piekarnik nagrzać do 180 stopni.

Kruszonka:
W małej misce połączyć brązowy cukier, mąkę, cynamon. Dodać kawałki masła i stworzyć grube okruchy. Odstawić.

Ciasto:
W średniej misce połączyć mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól i cynamon.
W mniejszej misce połączyć mleko, masło, ekstrakt i jajko. 
Połączyć suche składniki z mokrymi, miksować aż wszystkie składniki się połączą. Dodać pokrojone jabłka i wymieszać. Masę przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i posypać kruszonką.

Piec ok. 30 minut.

Smacznego!


4 komentarze:

  1. Apetycznie wygląda, i to bardzo. Do kawy? Już mi się podoba!

    OdpowiedzUsuń
  2. Moje smaki! Jabłka i dużo cynamonu!

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda pysznie. takie.. no, pyszne ;]
    mniaam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Zapach cynamonu rozchodzący się po całym domu?! Bezcenne..
    Prezentuje się bardzo smakowicie!

    OdpowiedzUsuń