- 330 g mąki
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 0,5 łyżeczki soli
- 225 g masła
- 450 g cukru
- 225 ml maślanki
- łyżeczka aromatu waniliowego
- 6 białek
- 3/4 łyżeczki soku z cytryny
- 350 g białej czekolady
- 675 g serka kremowego
- kilka kropki aromatu waniliowego
- 750 g cukru pudru *
Ciasto
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
Posmaruj trzy formy niewielką ilością tłuszczu i wyłóż papierem do pieczenia.
Przesiej mąkę, sodę i solą do dużej miski.
W innej misce wymieszaj masło z 330 g cukru na lekką masę. Dodawaj po trochu mąkę na zmianę z maślanką i za każdym razem dokładnie mieszaj składniki. Dodaj aromat.
Ubij białka na pianę. Dodaj sok z cytryny i ubijaj, aż piana zgęstnieje. Stopniowo dosypuj pozostały cukier, aż otrzymasz gęstą, sztywną konsystencję.
Połącz wszystkie składniki i rozdziel masę na trzy formy.
Piecz 30-35 minut lub do momentu, kiedy włożony do środka drewniany patyk będzie suchy po wyjęciu. Pozostaw formy z ciastem do ostygnięcia na 10 minut, a potem przełóż ciasta na kratkę do studzenia żeby całkowicie wystygły.
Krem
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.
Mikserem ubij na gładką masę serek kremowy, aromat i rozpuszczoną czekoladę. Przesiej do masy cukier puder. Ciągle ubijaj do momentu aż otrzymasz gładką, gęstą konsystencje.
Przełóż biszkopty kremem z białej czekolady. Pozostałą część masy rozprowadź na bokach i wierzchu ciasta.
Udekorować wiórkami z czekolady.
* zdecydowanie za dużo
Smacznego!
Źródło : Dekoracja Ciast nr 14
piękny ;)
OdpowiedzUsuńale piękny wyszedł :) musi być pyszny!
OdpowiedzUsuńz chęcią bym zjadła kawałeczek ;d
OdpowiedzUsuńBardzo dostojny :)
OdpowiedzUsuńkorzystałam z takiego przepisu ale krem sprawił mi problem:( był bardzo rzadki i wypłynął z przłożonego biszkoptu. Czy mogłby mi ktoś pomóc i poradzić jak mogę zużyć ten krem?
OdpowiedzUsuńa co robimy z masłem podanym w składnikach kremu?
OdpowiedzUsuńWkradł się błąd. Masło już wykasowałam z przepisu.
Usuń