środa, 3 lipca 2013

Kulki mięsne / Meat balls


  • 2 kg ziemniaków
  • 1 łyżka ciepłego mleka
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżka wody
  • 2 jajka
  • bułka tarta do obtaczania
  • mąka do obtaczania

  • 1 łyżka oleju
  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • zielona papryka
  • czerwona papryka
  • 0,5 łyżeczki soli
  • łyżeczka pieprzu
  • łyżeczka papryki
  • łyżeczka oregano
  • łyżeczka sosu worchester
  • sok z cytryny
  • olej do głębokiego smażenia



Ziemniaki ugotować, osuszyć, potłuc dodając ciepłe mleko i sól. Odstawić.

Mięso usmażyć na łyżce oleju, dodać posiekaną cebulę i czosnek. Gdy mięso jest usmażone dodać drobno posiekane papryki - można użyć malaksera. Dodać przyprawy oraz sok z cytryny i smażyć jeszcze 5 minut. Odstawić do ostygnięcia.

Z masy ziemniaczanej uformować kulki, spłaszczyć je, nałożyć nadzienie z mięsa i uformować ponownie kulki.

W pierwszym talerzu roztrzepać jajka z łyżeczką wody. W drugim połączyć bułkę tartą z mąką.

Nadziane kulki obtaczać najpierw w jajku, następnie w panierce z bułki tartej. Czynność powtórzyć. Obtoczone kulki schować do lodówki na 3 godziny. Olej rozgrzać do 180 stopni i smażyć ok. 2-4 minuty aż będą brązowe.


*kulki przed smażeniem można zamrozić i usmażyć gdy najdzie nas na nie ochota

Smacznego!


1 komentarz:

  1. Jakie śliczne kuleczki! I na pewno przepyszne, choć trochę z nimi pracy... Ale wyglądają super :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń