- 2 kg ziemniaków
- 1 łyżka ciepłego mleka
- 0,5 łyżeczki soli
- 1 łyżka wody
- 2 jajka
- bułka tarta do obtaczania
- mąka do obtaczania
- 1 łyżka oleju
- 0,5 kg mięsa mielonego
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- zielona papryka
- czerwona papryka
- 0,5 łyżeczki soli
- łyżeczka pieprzu
- łyżeczka papryki
- łyżeczka oregano
- łyżeczka sosu worchester
- sok z cytryny
- olej do głębokiego smażenia
Ziemniaki ugotować, osuszyć, potłuc dodając ciepłe mleko i sól. Odstawić.
Mięso usmażyć na łyżce oleju, dodać posiekaną cebulę i czosnek. Gdy mięso jest usmażone dodać drobno posiekane papryki - można użyć malaksera. Dodać przyprawy oraz sok z cytryny i smażyć jeszcze 5 minut. Odstawić do ostygnięcia.
Z masy ziemniaczanej uformować kulki, spłaszczyć je, nałożyć nadzienie z mięsa i uformować ponownie kulki.
W pierwszym talerzu roztrzepać jajka z łyżeczką wody. W drugim połączyć bułkę tartą z mąką.
Nadziane kulki obtaczać najpierw w jajku, następnie w panierce z bułki tartej. Czynność powtórzyć. Obtoczone kulki schować do lodówki na 3 godziny. Olej rozgrzać do 180 stopni i smażyć ok. 2-4 minuty aż będą brązowe.
*kulki przed smażeniem można zamrozić i usmażyć gdy najdzie nas na nie ochota
Smacznego!
Jakie śliczne kuleczki! I na pewno przepyszne, choć trochę z nimi pracy... Ale wyglądają super :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuń