- 1,5 szklanki mąki
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
Składniki mokre
- 113 g masła
- 1/3 szklanki ciemnego cukru
- 1/3 szklanki cukru
- 3 banany
- 2 jajka
- 1/3 szklanki kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Dodatkowo
- 2 szklanki orzechów włoskich
- cukier puder do posypania
Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować masłem.
Na blaszkę wysypać orzechy i wstawić na 15 minut do piekarnika.
Do miski dodać masło i oba cukry, zmiksować. Następnie dodać banany, zmiksować, potem wbijać pojedynczo jajka i ponownie zmiksować. Dodać śmietanę razem z ekstraktem i zmiksować do połączenia się składników.
Zebrać połowę uprażonych orzechów i zmielić w maszynce lub blenderze, pozostałe posiekać.
Suche składniki przesiać do miski, wymieszać ze zmielonymi orzechami i dodać do bananowej masy. Dokładnie zmiksować i wylać ciasto do tortownicy. Piec 50-60 minut.
Wyjąć z piekarnika, przestudzić i posypać pozostałymi orzechami oraz cukrem pudrem.
Smacznego!
Szczerze mówiąc zjadłabym takie ciasto :)
OdpowiedzUsuńRewelacyjnie wygląda!
OdpowiedzUsuńBardzo podoba mi się Twój/Wasz blog :)
Dodaję do obserwowanych.
Bardzo mi miło i mam nadzieję że będzie smakować ciasto
Usuńwitam czy mozna dodac zwykla smietane?
OdpowiedzUsuńPowinna być to śmietana 12% lub 18%
Usuńa czy smietana 24% (zawartosc tluszczu dosc dziwna gdyz jest to wloska smietana) i cukier waniliowy zamiast ekstraktu waniliowego bardzo zmienia smak ciasta?
OdpowiedzUsuńSądzę że niewiele zmieni się smak. Można spróbować zamienić składniki.
UsuńDziekuje za odpowiedz, ciasto wlasnie sie piecze, pachnie cudownie mam nadzieje ze w smaku jest podobnie :)
OdpowiedzUsuń