Ciasto
- 2 łyżeczki suchych drożdży instant
- 2 łyżki ciepłej wody
- szczypta cukru
- 500 g mąki pszennej tortowej
- 50 g cukru
- 1,5 łyżeczki soli
- 5 dużych jajek, o temperaturze pokojowej
- 350 g miękkiego masła, pokrojonego na kawałki
Dodatkowo
- dżem truskawkowy
- 1 roztrzepane jajko do posmarowania
- garść cukru perlistego
Drożdże wymieszać z ciepłą wodą i szczyptą cukru, odstawić na 10 - 15 minut w ciepłe miejsce. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać drożdże, cukier, sól i 3 jajka. Wymieszać wszystko drewnianą łyżką. Stopniowo dodawać pozostałe 2 jajka. Wyrabiać ciasto przez około 10 - 15 minut, aż będzie gładkie i elastyczne.
Do wyrobionego ciasta dodawać po 2 łyżki masła, cały czas miksując lub wyrabiając. Szybko dodawać kolejne kawałki masła, jak tylko poprzednie zmieszają się z ciastem. Dłużej nie wyrabiać, tylko do połączenia się masła z ciastem.
Miskę z ciastem przykryć i odstawić w ciepłe miejsce, do czasu aż podwoi swoją objętość. Uderzyć pięścią w ciasto, uformować kulę, ponownie przykryć i wstawić do lodówki na całą noc (ciasto może stać w lodówce maksymalnie 3 dni).
Ciasto wyjąć z lodówki i pokroić na 16 równych kawałków. Rozwałkowywać na placki grubości około 3 mm. W razie potrzeby podsypać mąką. Smarować dżemem i zwijać w rulon. Każdy rulon złożyć na pół i naciąć ostrym nożem od strony zgięcia do 3/4 długości. Rozłożyć ciasto tworząc kształt serca. Układać na dwóch blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia.
Luźno przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia na około 1,5 - 2 godziny.
Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Wierzch drożdżówek posmarować roztrzepanym jajkiem. Wstawić pierwszą blaszkę do środkowej części i piec na złoty kolor przez około 15 minut. Ostudzić na metalowej kratce. Posypać grubym cukrem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz