Ciasto
- 2 szklanki mąki
- 3 łyżki kakao
- 125 g masła w temperaturze pokojowej
- 2 jajka
- 5 łyżek cukru pudru
- 0,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 1 łyżka zimnej wody
W malakserze połączyć masło, przesianą mąkę i kakao. Gdy powstanie proszek dodać jajka, cukier puder, ekstrakt oraz wodę. Połączyć składniki. Wyrobione ciasto podzielić na pół.
Dno tortownicy o średnicy 20 centymetrów wyłożyć papierem do pieczenia.
Jedną częścią ciasta wyłożyć dno blaszki oraz boki na wysokość ok. 2 cm. Schować całość do lodówki.
Nadzienie
- 6-7 jabłek
- 1 łyżeczka cynamonu
- 25 g masła
- 140 g ciemnej czekolady
- 2 łyżki cukru
Jabłka obrać i usunąć gniazda. Pokroić na małe kawałki.
W głębokiej patelni lub garnku roztopić masło, dodać połowę jabłek, cynamon i cukier. Przykryć pokrywką i dusić 5-10 minut. Gdy jabłka będą miękkie dodać pozostałą część oraz połamaną na kawałki czekoladę. Delikatnie mieszać aż czekolada się rozpuści. Odstawić do ostygnięcia.
Wyjąć blaszkę z lodówki, dno ciasta nakłuć widelcem i wyłożyć nadzienie.
Pozostałą część ciasta zetrzeć na tarce lub rozwałkować i wyciąć wzroki. Wyłożyć na wierzch ciasta i piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 35-40 minut.
Smacznego!
Jesze nie jadłam czekoladowej szarlotki,ciekawa,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńlubię czekoladową szarlotkę :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo dobrze. :)
OdpowiedzUsuńWspaniała szarlotka, dziękuję za przepis. Ja z lenistwa dałem gotowe jabłka prażone szarlotka z Pińczowa. Moje łakomczuchy pochłonęły szarlotkę i chciały jeszcze. Będę musiał zrobić w najbliższym czasie następną. Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń