- 400 g biszkoptów ladyfingers
- 125 ml mleka
- 60 ml whiskey
- 200 g ciemnej czekolady
- 1 litr śmietany 30-36%
- 450 g serka śmietankowego
- 90 g cukru pudru
Do metalowej miski wlać 125 ml kremówki i doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia i dodać połamaną czekoladę, wymieszać i zostawić do ostudzenia.
Miskę o pojemności 2 litry wyłożyć folią spożywczą.
Do półmiska wlać mleko i whiskey, wymieszać.
Biszkopty maczać w mleku po 2 sekundy z obu stron. Wyłożyć nimi dno i boki miski, tak aby ścisło do siebie przylegały.
W misce miksera ubić 250 ml śmietanki i dodać ostygniętą, rozpuszczoną czekoladę z początku przepisu.
Czekoladową masę wyłożyć do miski z biszkoptami.
W misce od miksera wymieszać 250 ml kremówki, serek śmietankowy i cukier puder. Miksować na wysokich obrotach aż masa zgęstnieje. Gotową masę wyłożyć do miski, na masę czekoladową. Przykryć folią, tak aby dotykała masy i zostawić w lodówce na noc.
Zdjąć folię z wierzchu miski, położyć płaski talerz do góry dnem i delikatnie przekręcić miskę i wyjąć ciasto.
Pozostałą część kremówki ubić z łyżką cukru pudru i wyłożyć na wierzch ciasta.
Smacznego!
Świetny tort.. Kremowy, słodki, efektowny. Super ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńWygląda super!
OdpowiedzUsuń