- 2,5 kg ogórków
- 2 łyżeczki chili
- główka czosnku
- 4 łyżki soli
- 1,5 szklanki octu
- 600 g cukru
- 8 łyżek oliwy
Ogórki umyć i pokroić na słupki. Dodać sól, wymieszać i odstawić na 6 godzin. Po tym czasie odcedzić, dodać chili, przeciśnięty czosnek i wymieszać.
Zalewę zagotować i dodać do ogórków i odstawić na 12 godzin (całą noc).
Ogórki powkładać do słoików i zalać zalewą w której dochodziły. Zamknąć słoiki i odstawić w chłodne miejsce.
Smacznego!
hej hej. te ogóreczki robi moja mama, przepadam za nimi :) pozdrawiam!!!
OdpowiedzUsuńwiele moich znajomych robi takie na ostro, ale ja nigdy się nie odważyłam, może juz czas? ;)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam ciepło,
szana-banana,
www.gastronomygo.blogspot.com
Fajny przepisik, powiedz, czy takie ogórki są bardzo ostre?
OdpowiedzUsuńOwszem, jest to coś dla osób lubiących mocne smaki. Drugą porcję zrobiłam z 2 łyżeczkami chili a nie trzema.
UsuńDziękuję za dodanie przepisu do akcji Domowa spiżarnia. Musza być pyszne.
OdpowiedzUsuńwitam mam pytanko czy tych ogórków nie trzeba gotować(pasteryzować)?
OdpowiedzUsuńWystarczy mocno zamknąć i schować np. do spiżarni
Usuńczy te ogórki trzeba pasteryzować?
OdpowiedzUsuń