- 500 g ciasta bez kremu i owoców
- 5 łyżek mleka
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki masła
- 1-2 łyżki gorzkiego kakao
- 150 g dżemu, u mnie jagodowy
- 1 łyżka rumu
- 50-100 g płatków migdałów
Dodatkowo:
- posiekane orzechy
- polewa czekoladowa
- wiórki kokosowe
Ciasto pokruszyć dość drobno.
Mleko, cukier i kakao rozpuszczamy w garnuszku mieszając. Odstawić do ostygnięcia.
Wszystkie składniki na ciasto mieszamy ze sobą w dużej misce.
Z masy formujemy kulki, polewamy czekoladą i obtaczamy w orzechach lub wiórkach kokosowych.
Odstawiamy w chłodne miejsce aż polewa zastygnie.
Smacznego!
Witam, ile bajaderek takiej klasycznej wielkości wychodzi z tego przepisu?
OdpowiedzUsuń