Biszkopt
- 7 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1/4 szklanki gorzkiego kakao
- 3/4 szklanki mąki pszennej
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
Tortownicę o przekątnej 25 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
Mąki i kakao wymieszać i przesiać do miski.
Oddzielić żółtka od białek.
Białka ubijać na sztywną pianę dodając powoli cukier. Wciąż ubijając dodawać żółtka. Dodać w trzech partiach przesiane suche składniki i delikatnie wymieszać łyżką lub mikserem na najniższych obrotach.
Ciasto wylać do tortownicy i piec około 30 minut - do suchego patyczka. Studzić przez 10 minut w piekarniku a następnie wyjąć na kratkę, zdjąć papier i wystudzić.
Jagodowy krem
- 350 g jagód
- 3/4 szklanki cukru
- 2 szklanki śmietany 30-36%
W rondelku połączyć jagody z cukrem. Podgrzewać aż cukier się rozpuści a owoce puszczą sok, ciągle mieszając. Gotować na małym ogniu przez 10 minut.
Powstałą pulpę przecisnąć przez sitko do miski. Powinno wyjść około 2 szklanej przeciśniętej masy. Schłodzić.
Ubić bitą śmietanę, w razie potrzeby dodać śmietan-fix. Dodać schłodzoną masę jagodową i delikatnie wymieszać.
Dodatkowo
- słoik dżemu jagodowego lub z czarnej porzeczki
- czekolada do dekoracji
- 250 ml śmietany 30-36%
- łyżka cukru pudru
- jagody do przełożenia
Śmietanę ubić z dodatkiem łyżki cukru pudru.
Biszkopt przekroić na 3 części.
Pierwszy blat posmarować dżemem, 1/3 kremu jagodowego i posypać świeżymi jagodami.
Położyć drugi blat, posmarować dżemem, 1/3 kremu i posypać jagodami.
Położyć trzeci blat i posmarować pozostałą częścią kremu.
Boki ciasta posmarować bitą śmietaną.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Wylać na papier do pieczenia i zostawić do zastygnięcia. Foremkami wycinać kształty. Ozdobić nimi tort.
Smacznego!
tort jagodowy, mmm... :) mogę kawałek? :)
OdpowiedzUsuńMotylkowe pyszności - podoba mi sie taka dekoracja:)
OdpowiedzUsuńślicznie wygląda, musiał smakować wspaniale!
OdpowiedzUsuńo boze...ale to pieknie wyglada!
OdpowiedzUsuń