Ciasto kruche:
- 250 g mąki tortowej
- 150 g schłodzonego masła
- 3 łyżki cukru
- szczypta soli
- 1 jajko
Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone w kostkę masło, sól i cukier. Palcami połączyć składniki aż powstaną grudki. Dodać jajko i wyrobić ciasto. Owinąć je folią spożywczą i schować do lodówki na godzinę.
Ciasto rozwinąć z foli, odłożyć 1/3 ponownie do lodówki. Pozostałą część rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy na placek o średnicy większej niż forma. Rozwałkowanym ciastem wyłożyć dno i boki tarty. Spód podziurkować widelcem. Ciasto wstawić do lodówki na czas nagrzewania piekarnika.
Nadzienie:
- 0,5 szklanki zmielonych płatków migdałów
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki mąki
- 4 łyżki roztopionego masła
- 400 g borówek
W misce wymieszać mąkę, cukier, zmielone migdały i roztopione masło. Mieszankę wyłożyć na przygotowane ciasto, na wierzch wysypać borówki.
Dodatkowo:
- roztrzepane jajko
- 4 łyżki cukru perlistego
Formę na tartę o średnicy 23 cm posmarować masłem.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Wyjąć z lodówki resztę ciasta, rozwałkować i pokroić na paski. Ułożyć je przeplatając ze sobą na wysypane borówki. Końce przykleić do brzegów. Ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem.
Piec 30 minut.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz