wtorek, 9 kwietnia 2013

Kremówka



  • 2 płaty ciasta francuskiego

Składniki na masę kremową

  • 2,5 szklanki mleka
  • 1 szklanka śmietany kremówki 30% lub 36%
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej (lub nasionka z 1 laski wanilii lub 25 g cukru wanilinowego)
  • 150 g cukru
  • 6 żółtek
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 100 g masła, w temperaturze pokojowej

Składniki na masę śmietankowa

  • 500 ml śmietany kremówki 3 lub 36%, schłodzonej
  • śmietan fix
  • 1 łyżka cukru pudru



Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć ciasto francuskie i zostawić aż ociepli się do temperatury pokojowej. Ponakłuwać widelcem.

Piec w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut. W czasie pieczenia należy przekłuwać wszystkie nierówności widelcem, by ciasto nie wyrosło wysokie. Można również na 10-15 minut położyć blaszkę żeby ciasto nie urosło i zdjąć na pozostały czas żeby się zarumieniło. W taki sam sposób upiec drugi płat ciasta.
Po upieczeniu ciasto przełożyć na kratkę i wystudzić.

Blaszkę o wymiarach zbliżonych do upieczonego ciasta wyłożyć papierem do pieczenia. Jeżeli ciasto jest za duże przyciąć boki ostrym nożem.

Masa kremowa
W garnku zagotować 2 szklanki mleka z cukrem. Po zagotowaniu dolać do niego kremówkę, dodać pastę waniliową, wymieszać i zagotować.

W międzyczasie, w osobnej miseczce zmiksować pozostałe pół szklanki mleka z żółtkami, mąką ziemniaczaną i pszenną. Wlać do zagotowanej masy i ugotować jak budyń, mieszając często by nie zrobiły się grudki i by masa zgęstniała. Masę przykryć folią spożywczą i odłożyć do całkowitego ostudzenia.

W misie miksera utrzeć masło na jasną, puszystą masę. Powoli dodawać wystudzony budyń, cały czas ucierając.

Na spód blaszki położyć pierwszy z blatów francuskich (nakłuwaną stroną do góry). Na wierzch położyć masę kremową, wyrównać. Schłodzić w lodówce przez 1-2 godziny.

Masa śmietankowa
Śmietanę kremówkę ubić, pod koniec dodać cukier wymieszany z śmietan fixem.

Wyjąć ciasto z lodówki i wyłożyć na nie masę śmietankową. Przykryć płatem ciasta francuskiego i oprószyć cukrem pudrem.
Przechowywać w lodówce.


Smacznego!


Źródło

6 komentarzy:

  1. Pięknie wygląda! Musi być strasznie dobra! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Najgorzej to oglądać takie zdjęcia na noc, człowiek by wszystko zjadła, a to ciacho wygląda mega apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. I wspaniale smakuje

    OdpowiedzUsuń
  4. Robiłam dzisiaj i wyszło genialnie !!!!!!!!!!!!!! :)

    OdpowiedzUsuń