- 2 płaty ciasta francuskiego
Składniki na masę kremową
- 2,5 szklanki mleka
- 1 szklanka śmietany kremówki 30% lub 36%
- 1 łyżeczka pasty waniliowej (lub nasionka z 1 laski wanilii lub 25 g cukru wanilinowego)
- 150 g cukru
- 6 żółtek
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki pszennej
- 100 g masła, w temperaturze pokojowej
Składniki na masę śmietankowa
- 500 ml śmietany kremówki 3 lub 36%, schłodzonej
- śmietan fix
- 1 łyżka cukru pudru
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć ciasto francuskie i zostawić aż ociepli się do temperatury pokojowej. Ponakłuwać widelcem.
Piec w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut. W czasie pieczenia należy przekłuwać wszystkie nierówności widelcem, by ciasto nie wyrosło wysokie. Można również na 10-15 minut położyć blaszkę żeby ciasto nie urosło i zdjąć na pozostały czas żeby się zarumieniło. W taki sam sposób upiec drugi płat ciasta.
Po upieczeniu ciasto przełożyć na kratkę i wystudzić.
Blaszkę o wymiarach zbliżonych do upieczonego ciasta wyłożyć papierem do pieczenia. Jeżeli ciasto jest za duże przyciąć boki ostrym nożem.
Masa kremowa
W garnku zagotować 2 szklanki mleka z cukrem. Po zagotowaniu dolać do niego kremówkę, dodać pastę waniliową, wymieszać i zagotować.
W międzyczasie, w osobnej miseczce zmiksować pozostałe pół szklanki mleka z żółtkami, mąką ziemniaczaną i pszenną. Wlać do zagotowanej masy i ugotować jak budyń, mieszając często by nie zrobiły się grudki i by masa zgęstniała. Masę przykryć folią spożywczą i odłożyć do całkowitego ostudzenia.
W misie miksera utrzeć masło na jasną, puszystą masę. Powoli dodawać wystudzony budyń, cały czas ucierając.
Na spód blaszki położyć pierwszy z blatów francuskich (nakłuwaną stroną do góry). Na wierzch położyć masę kremową, wyrównać. Schłodzić w lodówce przez 1-2 godziny.
Masa śmietankowa
Śmietanę kremówkę ubić, pod koniec dodać cukier wymieszany z śmietan fixem.
Wyjąć ciasto z lodówki i wyłożyć na nie masę śmietankową. Przykryć płatem ciasta francuskiego i oprószyć cukrem pudrem.
Przechowywać w lodówce.
Smacznego!
Źródło
mmm... pysznie wygląda! :)
OdpowiedzUsuńWspaniałą :)
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda! Musi być strasznie dobra! :D
OdpowiedzUsuńNajgorzej to oglądać takie zdjęcia na noc, człowiek by wszystko zjadła, a to ciacho wygląda mega apetycznie :)
OdpowiedzUsuńI wspaniale smakuje
OdpowiedzUsuńRobiłam dzisiaj i wyszło genialnie !!!!!!!!!!!!!! :)
OdpowiedzUsuń