- 300g herbatników
- 150g masła
- 200g ciemnej czekolady
- 2 łyżeczki rumu - opcjonalnie
- 2 jajka
- 100g cukru
- 50g orzechów laskowych
- 50g migdałów
- cukier puder do obtoczenia
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej.
200g herbatników zmielić, pozostałe 100g pokruszyć na duże kawałki. Orzechy w zależności od gustu zostawić w całości lub przedzielić na pół i dodać do herbatników.
Roztopioną czekoladę zmiksować z masłem, cukrem i jajkami (dodać rum). Gotową masę wlać do herbatników. Wymieszać - najłatwiej ręką.
Owinąć w papier do pieczenia i folię spożywczą aby uformować odpowiedni kształt.
Wstawić do lodówki na minimum 3 godziny - po godzinie można poprawić kształt ciasta.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Podoba mi się.
OdpowiedzUsuńWygląda bosko! Nawet nie jadłam nigdy czegoś takiego, wygląda nie jak salami, a jak salceson :)
OdpowiedzUsuńświetne ciacho! rewelacja!
OdpowiedzUsuńBardzo sympatyczny blog. Trafiłam tu przypadkiem z Durszlaka. Zaintrygowała mnie nazwa przepisu. Ale rzeczywiście wygląda jak salami ;). Do tego nie jest zbyt skomplikowane w wykonaniu, ale czy aby nie za słodkie? :)
OdpowiedzUsuń****
A tak nawiasem zapraszam do siebie na bloga. Dopiero rozpoczynam przygodę z kulinarnymi zapiskami w internecie. Będę Cię odwiedzać na bieżąco - zostałam 'Obserwatorem'
Pozdrawiam
smakiempisany.blogspot.com
Dziękuję bardzo. Na pewno wpadnę w stronkę.
UsuńCiasto nie jest za słodkie dzięki gorzkiej czekoladzie.
Pozdrawiam
hehe, można się nabrać!
OdpowiedzUsuńsłodko :) fajny sposób na słodkie chwile
OdpowiedzUsuńBardzo fajnie wygląda i pewnie bosko smakuje :)
OdpowiedzUsuń